Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2015 van R.T.C. de Molenrijders.

Ledenaantal

In 2015 is onze vereniging weer verder gegroeid. De groei van onze vereniging is niet te stoppen. Straks moeten we nog een ledenstop in gaan gelasten. Zijn we het seizoen 2015 nog gestart met 122 leden. Het seizoen 2016 starten we met 130 leden. In 2015 hebben we 14 nieuwe leden mogen verwelkomen. Dit waren Eric Bastiaanse, Edwin Dekkers, Marco Dorst, Joost Goosen, Guy Heesakker, Bart Jongenelen, Hans Jongenelen, Jacko Jongenelen, Mathijs van der Logt, Bert Mudde, Marcel van Overveld, Lisette Stander, Robert van der Vecht en Flip van Winden. Helaas hebben ook 5 leden hun lidmaatschap opgezegd. Dit waren: Gerard Brosens,  Hilde de Graaf, Rene Lauwen, Mia Rekkers en Gonda Schouten. Helaas hebben we in januari ook afscheid moeten nemen van Ad Voorheijen.

Qua leeftijd kan echt zeker worden gesteld dat onze vereniging aan het verjongen is, want de gemiddelde leeftijd blijft al sinds 2009 ongewijzigd en ligt nog steeds tussen 52 en 53 jaar.

Het bestuur

Op 8 maart 2015 vond onze jaarlijkse voorjaarsvergadering plaats, waarbij net als in 2014 68 leden aanwezig waren. In 2015 hebben in het bestuur geen wisselingen plaatsgevonden en zijn de taken ongewijzigd gebleven. De taken waren tijdens het seizoen als volgt verdeeld:

John de Jongh:           voorzitter, routes, ATB

Kimmo Hornman:      penningmeester en RWB

Richard Ros:               secretaris en facturering

Jac van Rijsbergen:    vice-voorzitter, PR en medebeheerder website

Huub Oostdam:          beheer kleding, tijdrit, activiteitencommissie

Op 23 november werd het seizoen weer afgesloten met de najaarsvergadering. Deze vergadering werd bijgewoond door maar liefst 70 leden.

In 2015 kwam het bestuur 7 keer bijeen om te vergaderen.

Activiteiten

Weer een nieuw jaar, nieuwe kansen. De tellers staan weer op nul. De strijd om het kampioenschap kan weer beginnen.

Op 15 maart ging het seizoen weer van start, maar nu stonden er toch een stuk minder leden te popelen om te starten. Er waren maar 45 leden aan de start van de 1e clubrit verschenen t.o.v. 63 in 2014. Maar dat mocht natuurlijk de pret niet drukken.

29 maart was de dag!! De dag met de laagste opkomst. Deze dag verschenen er maar 10 leden aan de start, terwijl deze clubrit in 2014 juist de rit met de hoogste opkomst was met 75 leden.

10 mei was in 2015 de clubrit met de hoogste opkomst. Deze dag verschenen er ook 75 leden aan de start. Gezien de verdere groei van de club verwacht ik eigenlijk wel dat dit record in 2016 toch wel verbroken gaat worden. En moeten we het volgende seizoen misschien het aantal groepen nog wel verder uit gaan breiden met nog een extra groep.

Net als in 2014 hadden we dit jaar er weer voor gekozen om een individuele tijdrit te houden halverwege het seizoen. Maar hadden we in 2014 nog 47 leden, die deelnamen aan de tijdrit, nu was de opkomst wel heel heel erg mager met maar 16 deelnemers. Het voordeel van deze lage opkomst is wel, dat voor degene die wel hebben deelgenomen aan de tijdrit, alleen zij nu nog maar kanshebber waren voor het kampioenschap, tenminste als zij niet te veel ritten zouden missen. Er heeft nu dus gelijk al een behoorlijke schifting plaatsgevonden voor het uiteindelijke kampioenschap. Achteraf bezien hadden sommige leden misschien toch wel spijt dat ze niet aan de tijdrit hadden deelgenomen.

Echter wij als bestuur vragen ons wel af wat de reden was van deze lage opkomst. Lag het aan het weer, de soort tijdrit, leeft het kampioenschap niet zo meer als in het verleden of zijn er andere redenen. Tijdens de najaarsvergadering is de leden de vraag gesteld of zij een andere invulling wensen voor de bepaling van het kampioenschap, maar hier hebben wij als bestuur nog geen reactie op ontvangen. Tijdens de laatste bestuursvergadering zijn wij tot een, volgens ons, leuk alternatief cq aanvulling gekomen voor de tijdrit. Maar  heeft iemand nog een leuk idee voor de bepaling van het kampioenschap, laat het ons weten.

Op 23 augustus had de activiteitencommissie weer onze jaarlijkse gezinsrit georganiseerd. Dit jaar ging de route richting Steenbergen, met een tussenstop langs het water bij de bovensas. Maar de tocht terug was erg pittig door de tegenwind. Ook dit jaar was de opkomst weer groot. Met zo’n 120 deelnemers kunnen we weer spreken van een succes. Activiteitencommissie, bedankt!

Op 29 augustus heeft er weer een team van de Molenrijders deelgenomen aan het NK Toerfietsen. Dit jaar werd deze georganiseerd door RTC De Veluwerijders en een onderdeel van de route was de beklimming van de Postbank. Helaas is het niet gelukt om de titel uit 2008 weer te heroveren, maar ze hebben onze club echt weer op de kaart gezet. Want met het eindigen op  een 5e plaats kun je dit zeker zeggen en is dit zeker een applaus waard.

13 september hebben weer 2 van onze teams deelgenomen aan een internationale wedstrijd. Ze zijn namelijk afgereisd naar Essen om daar deel te nemen aan de wel bekende Javadorit. Het weer was goed, maar de route was zeer bochtig en ging over smalle weggetjes. Maar schijnbaar ligt ons dat parkoers zeer goed, want het is na jaren eindelijk weer gelukt. Het team Molenrijders A hebben deze wedstrijd gewonnen. Mannen gefeliciteerd!! Het team molenrijders B heeft het ook niet verkeerd gedaan. Zij zijn dit jaar geëindigd in de middenmoot.

27 September. Dit was de dag van de verrassingsrit. En een verrassing was het zeker. Deze rit stond in het teken van “Dauwtrappen”. Er was een route uitgezet voor de MTB-ers en een voor de racefiets. ’s Ochtends om 7.00 uur was het verzamelen bij Donkehof. Zo’n 60 leden waren al vroeg uit de veren om deel te kunnen nemen aan deze rit. De groep op de racefiets ging over de Kalmthoutse heide. Waar de dauw nog mooi boven de heide hing.

Ook de MTB-ers hadden een mooie tocht. Men vertrok over het “alternatieve koolbaantje” in de Donken en zo verder richting Roosendaal. Volgens mij waren het voor velen paadjes die men nog niet eerder had gezien. Het laatste deel ging door de meer bekendere bossen.

Bij terugkomst had de activiteitencommissie een geweldig ontbijt geregeld. Dit was pas echt een verrassing. Activiteitencommissie bedankt voor deze leuke verrassing.

11 oktober was al weer de laatste clubrit, welke traditioneel werd afgesloten met een bord soep bij Donkenhof.

Dan nu nog even wat feitjes. Ook dit jaar stonden er weer 31 ritten op de kalender. Er zijn dit jaar geen ritten geweest, waarbij er niet is gefietst. Gedurende het gehele seizoen was de opkomst tijdens de clubritten minder dan in 2014. Namen er in 2014 nog gemiddeld zo’n 57 leden deel aan de clubritten. Nu waren het er maar  51. De hoogste opkomst was op 10 mei met 75 leden en de laagste opkomst was op 29 maart met maar 10 leden.

In totaliteit hebben we dit jaar 108.093 kilometer bij elkaar gefietst. Dat zijn er bijna 1.000 minder dan in 2014. De meeste kilometers werden dit jaar weer afgelegd door Twan van Rijsbergen, met maar liefst 2.438 kilometer.

De gemiddelde snelheid gedurende het seizoen bij de trimmers A was 32,8 km/u, bij de trimmers B 30 km/u, bij de  recreanten A 29,2 km/u en bij de recreanten B 25,5 km/u.

13 december! De dag van onze  ATB-tocht. Het weer was niet veel belovend, zeg maar gewoon slecht, maar ja je weet nooit, hoe enthousiast deelnemers juist zijn om deel te nemen aan onze tocht. En enthousiast was men, want ondanks het slechte weer waren er toch nog bijna 1.300 deelnemers. Dat wil toch wat zeggen!! We kunnen dus gerust weer spreken van een geweldige tocht en dit geweldige succes hebben we allemaal mede te danken aan onze commissie en de inzet van onze vele vrijwilligers. Daarom wil ik, mede namens het bestuur, iedereen bedanken voor hun geweldige inzet. Een kanttekening bij de tocht van dit jaar was wel dat weer wel een aantal ongevallen waren te betreuren.

Het clubkampioenschap

Dan is het alweer 2016 en op 10 januari stond onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie weer op het programma, die  georganiseerd werd door onze activiteitencommissie. Na een wandeling rondom Wouw, die aan het einde werd ingekort i.v.m. het slechte weer, hield de voorzitter bij Donkenhof weer zijn nieuwjaarstoespraak en werd het glas geheven op het nieuwe jaar. Traditiegetrouw werd tijdens deze receptie ook de clubkampioen van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Wie o wie zou dit jaar de kampioen worden?

Na alle punten te hebben geteld waren er, evenals in 2014, ook dit jaar nog 13 leden in de race voor het kampioenschap. Zij hadden voldoende punten gehaald om in aanmerking te komen voor het kampioenschap. Omdat de tijdrit al halverwege het jaar was gehouden, was het als 1e de vraag of alle kampioenskandidaten deel hadden genomen aan deze tijdrit, anders is het feest voor hen nu al over en uit. En ja hoor, er waren inderdaad 5 kandidaten die niet hadden deelgenomen aan de tijdrit. Dat waren Kees Uijtdehaag, Ko van Loon, Kees van den Broek, Paul van Oers en Wim Broeren. Aan hen ging het kampioensshirt dus zo wie zo aan hun neus voorbij.

Nu waren er nog 8 kandidaten over en was de uitslag van de tijdrit bepalend. Op de 8e plaats is geëindigd Ad Tunderman, op de 7e plaats Geert Mariën, op de 6e plaats Twan van Rijsbergen, op de 5e plaats Mart Stoutjesdijk, op de 4e plaats Mark Meeusen.

Dan nu de top 3. Ton Stroop is geëindigd op de 3e plaats met een verschil van 0,361 km/u in de tijdrit. 2e is geworden Alex van der Heijden met een verschil van 0,262 km/u en kampioen 2015, evenals in 2014, is geworden Toon Matthijssen met een minimaal verschil van 0,052 km/u. De kampioenstrui, werd dit jaar gesponsord door Barry Martens en werd samen met de voorzitter uitgereikt aan Toon Matthijssen.

Slotwoord

2015 was weer een geweldig jaar. Onze vereniging is nog weer verder gegroeid naar een ledenaantal van 130. Er is in 2015 op alle zondagen gefietst. We hebben wel wat minder gefietst dan in 2014, maar toch nog zo’n 108.000 km. Helaas waren er dit jaar behoorlijk wat valpartijen te betreuren.

Daarnaast bereikte ons in januari 2016 helaas het trieste bericht dat Ad Voorheijen was overleden. Ad was een echt verenigingsmens. Hij is meer dan 42 jaar lid geweest van onze vereniging en waarvan hij meer dan 20 jaar in het bestuur heeft gezeten. Ook is Ad 3 keer clubkampioen geweest.

Tot slot wensen wij iedereen weer een mooi, sportief, veilig en gezond seizoen en hopelijk dit jaar zonder valpartijen.

Wouw, 6 maart 2016
Richard Ros, secretari5